Jeszcze do niedawna firmy cateringowe miały ofertę kierowaną wyłącznie do klientów biznesowych, ponieważ korzystały niej firmy, które zamawiały dania bankietowe na różnego rodzaju imprezy. Widząc duże zainteresowanie usługami cateringowymi, firmy rozszerzyły swoją ofertę na klientów indywidualnych, którzy zamawiają dania na specjalne okazje, ale także do codziennego spożycia.
Czy dania cateringowe są smaczne?
Typową okazją do złożenia zamówienia w firmie cateringowej jest na pewno chrzest, komunia, wesele czy rodzinne imprezy, które są organizowane w domu lub w wynajętych lokalach. Jednak coraz częściej klienci chcą się żywić gotowymi potrawami, ponieważ to znacznie oszczędza czas. Wybierając sprawdzony catering mamy pewność, że dania będą smaczne i zdrowe, zatem każdy z nas może z nich korzystać bez wyrzutów sumienia. Jednym z najpopularniejszych cateringów jest dieta pudełkowa, która jest dostarczana klientom do domu lub do pracy w specjalnych pojemnikach. Wszystkie potrawy są codzienne rano przygotowywane, a więc do klientów trafiają świeże dania. Za ich komponowanie odpowiada sztab doświadczonych dietetyków, którzy w taki sposób układają menu, aby dzienne dania dostarczały każdemu z nas wszystkie niezbędne składniki odżywcze, witaminy i minerały. W ramach cateringu klienci mają możliwość wyboru jednej z wielu rodzajów diet oraz ustalenia zawartości kalorycznej w zakresie od tysiąc dwieście na nawet trzech tysięcy. To bardzo wygodne rozwiązanie dla osób chcących rzucić zbędne kilogramy czy pragnące utrzymać stałą masę ciała. W ramach cateringu klienci mogą zamówić dzienne menu składające się z czterech lub pięciu pełnowartościowych posiłków. Przeważnie trzy są główne i obejmują śniadanie, obiad i kolację, oraz jednego lub dwóch uzupełniających w formie przekąsek. Wszystkie potrawy są lekkostrawne i przyrządzone ze sprawdzonych składników.
Jeszcze kilka lat temu żywienie się w firmach cateringowych byłoby niemożliwe, a obecnie coraz więcej osób decyduje się na takie rozwiązanie. Jego niewątpliwą zaletą jest oszczędność czasu, bo dania trafiają do nas gotowe. Można je spożyć bezpośrednio z opakowań, w których są dostarczane albo podgrzać je i przełożyć na talerz. Nadają się do spożycia w domu, w pracy czy w parku na ławce.