Zdrowotna mąka żytnia

 

Pewnego dnia postanowiłam, że cała nasza rodzina powinna przejść na dietę. Żywiliśmy się fast foodami, daniami na szybko i zapomnieliśmy o prawidłowym odżywianiu. Na początku planowałam wprowadzić zmiany na jakiś czas, żeby zobaczyć, jak sobie poradzimy. Następnie pomyślałam, aby zdrowe produkty na stałe wprowadzić do naszych jadłospisów.

Dieta na mące żytniej

mąka żytnia melvitKiedy tylko dowiedziałam się, że może nas tuczyć zwykła mąka pszenna, postanowiłam koniecznie ją zamienić. Czytałam, że mąka bio żytnia Melvit jest najzdrowsza i pomaga w trzymaniu dobrej sylwetki. Znalazłam wiele przepisów na dania z mąki i postanowiłam ich wypróbować. Między innymi pomyślałam o chlebie z mąki żytniej, ponieważ to właśnie chleb jest naszym nieodzownym elementem w diecie. Spożywamy go zarówno na śniadanie, jak i na kolację, a nawet na drugie śniadanie dzieci biorą ze sobą kanapki. Dlatego kupiłam kilka kilogramów mąki i zaczęłam próbować piec. Po kilku razach nawet mi się udało. Przyznam, że smak nawet bardziej mi pasował. Mąka żytnia stała się nieodzownym elementem w naszej kuchni. Robiłam z niej również naleśniki i dodawałam do pierogów leniwych. Obecnie nie wyobrażam sobie zamienić jej na zwykłą, pszenna, która posiada w sobie gluten i bardzo mało składników odżywczych. Żytnia natomiast to bogactwo mikroelementów i witamin. Takie pełnoziarniste pieczywo dodaje energii na cały dzień, a nie tylko zaspokaja na chwilę głód.

Cała nasza rodzina zaczęła czuć się zdrowiej. Z córką udało nam sie po miesiącu schudnąć dwa kilogramy, mimo, że nie głodziłyśmy się specjalnie,a jedyne co zastosowałyśmy w nowej diecie była zamiana pieczywa na żytnie. Tak więc jak widać na naszym przykładzie, jest to niezwykle dobre rozwiązanie. Wystarczy zmienić rodzaj zbóż, żeby osiągnąć zdrowotne korzyści.