Najlepsze pieczywo bez glutenu

Dieta bezglutenowa staje się coraz popularniejsza. Jej założeniem jest wykluczenie glutenu. Na ogół ten składnik znajdziemy w pieczywie. Gluten jest bowiem białkiem, które występuje między innymi w pszenicy. Sprawia ono, że mąka posiada określony typ właściwości. Dzięki temu bardzo łatwo możemy zagniatać ciasto. Z tego też względu do wypieku chleba używa się przede wszystkim mąki z glutenem.

Cena pieczywa bezglutenowego

pieczywo bezglutenowe z dodatkamiNie mniej jednak nie każda osoba może spożywać gluten. Bardzo dużo osób cierpi na jego nietolerancję. Objawia się to silnymi bólami brzucha i żołądka po spożyciu choćby jego niewielkiej ilości. Choroba ta nosi nazwę celiaklia. Osoby, które na nią chorują muszą w znacznym stopniu ograniczyć spożywanie pieczywa, które zawiera ten składnik. Najlepiej jest je zastąpić pieczywem bez tego dodatku. Co bardzo istotne jest to możliwe. Na rynku dostępne są różne warianty pieczywa bezglutenowego. Oferuje je obecnie niemalże każda piekarnia. Warto jest w związku z tym sprawdzić, czy możliwe jest jego nabycie również w innych wariantach. Mowa tutaj przede o zakupie produktu takiego jak pieczywo bezglutenowe z dodatkami. Na ogół tym dodatkiem mogą być różnego rodzaju ziarna, czy suszone owoce. Jest to bezpieczne rozwiązanie, gdyż nie zawierają one glutenu, a jednocześnie są w stanie podnieść walor smakowy pieczywa. Z tego też względu koniecznie powinniśmy zwrócić uwagę na możliwość dokonania zakupu takiego właśnie pieczywa. Zazwyczaj cena jednego bochenka chleba tego typu może wynosić nawet siedem złotych. Pieczywo bezglutenowe z uwagi na zastąpienie maki pszennej innego typu mąkami, które na ogół są trochę droższe sprawia, że automatycznie wzrasta również cena gotowego wyrobu. Nie mniej jednak dla osób chorujących na nietolerancję glutenu jest to bardzo często jedyne rozwiązanie, które jest w stanie sprawić, że nie muszą one wykreślać ze swojej diety pieczywa.

Pieczywo zawiera bowiem bardzo dużo witamin. Najważniejsze są tutaj witaminy z grupy B. Ich istota polega przede wszystkim na stosowaniu różnego rodzaju produktów, które je zwierają. Jednym z nich są przede wszystkim produkty mączne, bądź takie, które zawierają drożdże. Maki bezglutenowe, w tym mąka ryżowa, czy maka kukurydziana zawiera dużo witamin z tej właśnie grupy.